Tips en trucs met potten en pannen

Laatst verzuchtte ‘de zus’ dat ze graag vaker ‘zonder vlees’ zou willen eten, maar dat ze nog weinig geschikte recepten kende, waarbij het vlees door (haar) manlief niet gemist zou worden. Nu is het zo dat ik daar ook al een tijdje naar op zoek ben en inmiddels een paar van dat soort recepten gevonden heb en natuurlijk wat naar mijn hand gezet. Speciaal voor ‘de zus’ deze keer een recept voor ‘wraps waarbij echt niemand het vlees mist’. Je hebt behoorlijk wat ingrediënten...

Als trouwe Volkskrantlezer, struin ik graag door de recepten van de Volkskeuken. Er zijn meerdere volkskoks met ieder hun eigen stijl en dito recepten. Zo las ik deze zomer een recept voor een hartige cake. En aangezien ik cake nog nooit had geassocieerd met ‘hartig’ was mijn interesse meteen gewekt. Klonk leuk en zeker het proberen waard, maar ik zou de chef van ‘tips en trucs met potten en pannen’ niet zijn als ik het recept niet een beetje naar mijn hand zou hebben gezet. Deze cake...

Het dessert vergt iets meer tijd. Omdat de tarte tatin het lekkerst is als hij lauwwarm is, is mijn suggestie om hem te gaan bakken als je het voorgerecht (zie vorige blog) of (bij grote honger) hethoofdgerecht gaat opdienen. Dan zit er voldoende tijd tussen de gangen en heb je een kraakverse tarte tatin. Je kunt de appeltjes met de caramel klaarzetten en vlak voordat het in de oven gaat pashet deeg eroverheen vouwen. Wat heb je nodig? Deeg: 1 pak kant en klaar pâte brisée (rond) verkrijgbaar...

Tsja, opgevoed met het adagium ‘er wordt niets weggegooid’, verzin je dan maar een voorgerecht waarvoor je net voldoende makreel in huis hebt. Ik kwam al snel op makreelmousse uit, maar wat dan als hoofdgerecht? Zo’n mousse is immers al snel te machtig. Manlief stelde voor om dan het hoofdgerecht maar te skippen en meteen door te schakelen naar een dessert. En zo zaten we op een druilerige donderdag in augustus te genieten van een heerlijk tweegangen diner, makreelmousse dus en een...

Dus tropenrooster en makkelijk, koel en fris eten. En omdat ik ondanks het warme weer, toch zin had om wat te prullen in de keuken, vandaag een tweegangen ‘diner’. Vooraf een koud soepje en als ‘hoofd’ een mediterrane hartige taart die het beste lauw gegeten kan worden. Te beginnen met het soepje.. Halve krop sla (zonder de harde stukken), 200 gr erwtjes (of hele krop en 100 gr erwtjes), klein uitje of 2 sjalotjes, 1 teentje knoflook, half bekertje crème fraîche, half...

Franse supermarkten zijn een waar walhalla voor ‘lekkeretenfans’ en dat zijn we. Gisteren struinden we door zo’n gigant en zagen bij de verse visafdeling ‘tacaud’ liggen. Nu zijn we al aardig thuis in de franse namen voor voedsel in het algemeen en vis in het bijzonder, maar tacaud zei ons niets. Google translate (lang leve 4g en de Europese afspraken daarover) gaf ons wel de nederlandse vertaling, maar maakte ons niet zo heel veel wijzer…steenbolk. Manlief had er nog wel eens van...

Als kind dacht ik dat zalm in een blikje groeide. Op feestjes ging een zo’n blikje open en de inhoud werd aangemaakt met veel mayonaise, opdat vele monden gevoed konden worden. Toen ik zo oud was dat ik zelf boodschappen ging doen (ik zeg niet hoe oud ik was) kocht ik voor het kerstdiner voor het eerst verse zalm. Das war einmal! Tegenwoordig val je bijna over de aanbiedingen van verse zalm, die inmiddels in grote hoeveelheden gekweekt wordt o.a. voor de Noorse kust. Zalm past – in elk...

Als ik net terug ben van vakantie heb ik een grote behoefte om - toch in elk geval voor een tijdje - weer gezonder te eten. Wellicht is het herkenbaar? De weegschaal is en blijft mijn goede vriend/vijand. Dit afhankelijk van het gewicht dat hij maandelijks aangeeft. Nu is hij de vijand. Maar goed, we kregen bezoek en die kun je toch niet alleen een kop thee of koffie voorzetten. Daarbij was ik vergeten iets lekkers in huis te halen, of tenminste de traditionele ingrediënten voor iets lekkers....

een nostalgische kerst… Afgelopen dinsdag vierden we kerst met de dochters. Ik weet het…het was nog geen kerst, maar met volle agenda’s aan de ene kant (de dochters) en een ‘het maakt ons niet uit wanneer, als we elkaar maar weer even zien’ aan de andere kant, kwamen we dit jaar dus uit op 21 december. En zeg nu zelf… ook een mooie dag voor een lekker etentje. Het diner bestond uit nieuwe – nog niet eerder gepresenteerde - gerechten, maar had zeker ook een nostalgische inslag ....

Het begon allemaal met een appje van ‘de zus’. Of ik wat van onze walnoten wilde ruilen tegen enkele kweeperen van hun boom. Zo gezegd, zo gedaan! Met de herinnering (voor de nieuwsgierigen: zie https://www.engrosendetail.nl/2020/10/21/p%C3%A2te-de-coings/ ) aan zowel de noeste arbeid om pâte de coings te maken én het genot van het slokje kweeperenlikeur, besloot ik deze keer voor de likeur te gaan. Dat is niet veel werk, maar daar staat tegenover dat je weer veel geduld moet hebben. Het...

Meer weergeven