Er kan meer met zalm…

Als kind dacht ik dat zalm in een blikje groeide. Op feestjes ging een zo’n blikje open en de inhoud werd aangemaakt met veel mayonaise, opdat vele monden gevoed konden worden. Toen ik zo oud was dat ik zelf boodschappen ging doen (ik zeg niet hoe oud ik was) kocht ik voor het kerstdiner voor het eerst verse zalm. Das war einmal!  Tegenwoordig val je bijna over de aanbiedingen van verse zalm, die inmiddels in grote hoeveelheden gekweekt wordt o.a. voor de Noorse kust. 

 

Zalm past – in elk geval anno 2022 – in een gezond dieet en dus bakken en wokken we ons door de aanbiedingen heen, we bereiden de zalm in de oven of doen de gerookte variant door de pasta of salade. Maar op een gegeven moment heb je behoefte aan iets anders en dan is onderstaande bereiding misschien een leuk alternatief: ceviche van zalm met salade van rijst, sugarsnaps en avocado

 

Ceviche is een techniek waarbij je verse vis ‘gaart’ in zuur. Klinkt misschien vreemd en niet lekker. Maar beide is niet waar. In Zuid Amerika zijn ze er dol op. Het kan met allerlei soorten vis en dus ook met zalm!

 

Wat te doen? Je koopt ongeveer 600 gr verse zalm, 250 gr sugarsnaps, volkoren arboriorijst, een rode peper, 2 sjalotten/bosuitjes, limoen, verse gember en twee rijpe avocado’s. Voor wb de rest van de ingrediënten voor de marinade even checken of je die in huis hebt.

 

Je maakt een marinade van 2 fijngehakte sjalotten/half bosje fijngesneden bosui, een halve rode peper in ringetjes (met zaadjes!), sap van één limoen, tl geraspte gember, tl sojasaus, 60 ml olijfolie en (desgewenst) nog een snuf zout. Snijd de zalm in dunne reepjes en leg in de marinade. Dek af met huishoudfolie. Laat een minuut of 20 in de koelkast intrekken.

 

Kook de sugarsnaps beetgaar (minuut of tien, max) en snijd ze in stukjes. Kook 200 gr (volkoren) arboriorijst conform verpakking en laat afkoelen. Gebruik de andere helft van de rode peper en snijd de avocado in reepjes. Doe de rijst met de sugarsnaps en rode peper in een schaal en leg de avocado er mooi op. Serveer de zalm er apart bij, zodat iedereen naar believen de marinade kan toevoegen aan de salade. 

 

Meteen gaan eten anders verkleurt de avocado te veel 👍. Dit recept is voor vier ‘gewone’ eters.

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Ad (woensdag, 28 september 2022 11:44)

    Zia et er lekker uit, ga het ook eens uit proberen