Onterecht onbekende vis

Franse supermarkten zijn een waar walhalla voor ‘lekkeretenfans’ en dat zijn we. Gisteren struinden we door zo’n gigant en zagen bij de verse visafdeling ‘tacaud’ liggen. Nu zijn we al aardig thuis in de franse namen voor voedsel in het algemeen en vis in het bijzonder, maar tacaud zei ons niets. Google translate (lang leve 4g en de Europese afspraken daarover) gaf ons wel de nederlandse vertaling, maar maakte ons niet zo heel veel wijzer…steenbolk. Manlief had er nog wel eens van gehoord, ik dat niet eens. Zouden we er iets mee kunnen? 

 

In de gîte aangekomen, begon het zoeken naar recepten met steenbolk en met dank aan het Belgische tv programma ‘Dagelijkse Kost’ vond ik een recept met steenbolk dat én te doen én lekker leek. Vandaag lagen in de markthal in Pont l’Abbé (onze tijdelijke woonplaats) superverse tacauds. De meneer van de poissonnerie heeft ze voor ons gefileerd, de overige ingrediënten waren snel gekocht en thuis kon het experimenteren beginnen… tacaud met een friszure botersaus met gekookte peterselieaardappeltjes en groentjes.

 

Wat heb je nodig voor 2 personen…

 

Ongeveer 900 gram verse tacaud/steenbolk, gefileerd met vel!…er blijven dan vier mooie filets over.

Groente naar keuze…wij gingen voor de wortel, maar bv broccoli of venkel zou ook kunnen

Krielaardappeltjes (350 gr)

Visfumet (poeder), aangemaakt met 100 ml water, verhouding conform voorschrift op de fumet

2 el Crème d’Isigny (lekker vette crème fraîche)

1 sjalot, superfijn gesneden

Roomboter (125 gr voor de saus en nog een paar klontjes)

Scheutje witte wijn

Peper en zout

Scheutje citroensap

Evt peterselie, meer voor het oog dan voor de smaak

 

Voorbereiden…

Maak de basis voor de saus…

Breng de fumet met de wijn, de crème fraîche en de sjalot aan de kook en kook in tot ongeveer de helft. Zet weg!

 

Zout en peper de vis aan de niet-vel kant. Zet weg!

 

Kook de aardappelen en de groente beetgaar. Als de aardappelen gaar zijn voeg een klein klontje boter en de peterselie toe. De boter laat de peterselie plakken. Ziet er leuk uit!

 

Maak terwijl de aardappelen en de groenten garen, de saus af! Verwarm de basis en voeg op laag vuur klontjes boter (in totaal 125 gr) en een scheutje citroensap toe, terwijl je steeds met een garde blijft roeren. Als alle boter is opgenomen, proef op voldoende zout en boter en voeg zonodig nog wat toe. Houd warm op heel laag vuur.

 

Tot slot, als alles gaar en klaar is…bak de vis in een klontje boter….tip: eerst een minuutje op de niet-vel kant (dan kun je de vis omdraaien voordat ie helemaal gaar is, dan is de kans het grootst dat ie heel blijft) en dan nog een minuut of drie op de velkant. Hoog vuur!

 

En dan: opdienen en smullen! Steenbolk blijkt een prima alternatief voor welke dure witvis dan ook! 

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0