Andere koek

Als trouwe Volkskrantlezer, struin ik graag door de recepten van de Volkskeuken. Er zijn meerdere volkskoks met ieder hun eigen stijl en dito recepten. Zo las ik deze zomer een recept voor een hartige cake. En aangezien ik cake nog nooit had geassocieerd met ‘hartig’ was mijn interesse meteen gewekt. Klonk leuk en zeker het proberen waard, maar ik zou de chef van ‘tips en trucs met potten en pannen’ niet zijn als ik het recept niet een beetje naar mijn hand zou hebben gezet. Deze cake is te serveren als hoofdgerecht of als hapje op een feestje met een biertje, een glas wijn of desnoods een glas water. Maar let op: zeker niet met koffie. 

 

Wat heb je nodig voor mijn variant. Koop (of haal uit de voorraadkast/koelkast), 200 gr bloem (en beetje om de bakvorm te bestrooien), 3 eieren, 100 ml olijfolie (plus een beetje om te bakken), 2 flinke (of 3 gewone) rode puntpaprika’s, 0,5 rood pepertje, 2 teentjes knoflook, 1 zakje bakpoeder (geen schrijffout), 100 ml droge witte wijn, 80 gr knoflookolijven zonder pit, flinke tl tijm, 200 geraspte oude kaas. Zout en peper naar believen. Maar pas op…de olijven en de kaas zijn al zout en het pepertje is pittig 😇.

 

Ook dit avontuur begint met een goede voorbereiding. Bak daarom het pepertje, de geperste knoflook en de in kleine stukjes gesneden paprika met een beetje zout en de tijm op laag vuur een minuut of 10. De paprika moet wat zacht zijn, maar de knoflook niet verbrand. Laat afkoelen!

 

Ondertussen verzamel je de overige ingrediënten en hak de olijven in stukjes. 

 

Verwarm de oven (boven- en onderwarmte op 160 gr). Vet je bakvorm (ik gebruik een tulbandvorm voor een extra feestelijk effect) en bestrooi een beetje met bloem of - als je een siliconen bakvorm gebruikt - maak ‘m wat nat. 

 

Doe in een ruime beslagkom de bloem, het bakpoeder, een beetje zout en peper en meng voorzichtig.  Voeg de eieren toe. Klopt – zeker in het begin - rustig met een garde door elkaar. Het wordt een stevige bal. Vervolgens de wijn en weer roeren. Het wordt steeds hanteerbaarder. Dan de olie en voilà een mooie gladde massa. Voeg dan achtereenvolgens de olijven, het paprikamengsel en de geraspte kaas er door. En doe het geheel over in je bakvorm.

 

Ik bak ‘m in die siliconen bakvorm een minuut of 40. Als gaar (controleren met een breinaald, wie heeft ‘m nog?) dan uit de oven en in de vorm laten afkoelen. Prima van te voren klaar te maken en dus ideaal als je zoals ik op een zondagmiddag naar een lezing over Lodewijk XIV in Maastricht gaat. Zowel de lezing als Lodewijk….

 

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Jan (maandag, 11 september 2023 09:48)

    Heb ik deze al eens geproefd?