En het is WEER warm

Dus tropenrooster en makkelijk, koel en fris eten. En omdat ik ondanks het warme weer, toch zin had om wat te prullen in de keuken, vandaag een tweegangen ‘diner’. Vooraf een koud soepje en als ‘hoofd’ een mediterrane hartige taart die het beste lauw gegeten kan worden. 

 

Te beginnen met het soepje..

Halve krop sla (zonder de harde stukken), 200 gr erwtjes (of hele krop en 100 gr erwtjes), klein uitje of 2 sjalotjes, 1 teentje knoflook, half bekertje crème fraîche, half kippenbouillontabletje (of kruidenbouillon), beetje piment d’espelette (of ander iets pittig pepertje), nog wat peper, 50 gr roomboter, klein scheutje water en tot slot een paar blaadjes munt.

 

Smelt de boter en fruit ui en knoflook. Voeg de piment en peper toe. Dan de sla en de erwtjes. Al roerend laten smoren (er is immers nog geen vocht). Voeg de crème fraîche toe, een beetje water en het halve bouillonblokje. Laat een minuut of vijf koken. Haal van het vuur. Voeg de klein gesneden munt toe en pureer met de staafmixer. Laat echt goed koud worden! Pureer desnoods vlak voor opdienen nog een keer voor schuimig effect 😇. De soep oogt op de foto wellicht niet zo geweldig (to put it mildly) maar dat komt dus omdat ik zo weinig water heb gebruikt. Ik ben namelijk dol op ‘stevige’ soep. Houd je van soep die meer op soep lijkt, dan gewoon meer water/ bouillon toevoegen. 

 

Op naar gang 2, de pissaladière (of te wel de mediterrane hartige taart) voor twee/drie  personen.

 

Daarvoor heb je nodig: bladerdeeg (van een rol of 6 diepvriesplakjes), 400 gr uien, 1 of 1,5 potje ansjovis (open blikje is prima in de koelkast te bewaren), herbes de provence, zwarte griekse olijven (naar believe), piment d’espelette en zout, olijfolie.

 

Snijd de uien in dunnen halve ringen en fruit ze aan in de olijfolie. Voeg, piment/ peper, herbes de provence en zout toe. Laat rustig een tijdje zweten, wordt de taart straks alleen maar lekkerder van. Zeker een minuut of 30. Zet weg en laat wat afkoelen. Drink even iets!

 

Als je weer puf hebt, verwarm je de oven (hete lucht) op 190 graden. Let op dat je op tijd de diepvriesplakjes ontdooit. Bekleed een ovenschaal (rond of vierkant, maakt niet uit) met het bladerdeeg en leg daarin de gesmoorde uien. Verdeel de uitgelekte ansjovis kruislings of in een ander patroontje over de uien en leg hier en daar een olijf. 

 

Bak de taart een minuut of 20 en serveer zoals gezegd lauw!

 

Let op met zout, want de griekse olijven zijn ook al redelijk gezouten. Geven wel heel veel smaak!

Enne…zowel soep als taart zijn de volgende dag ook nog lekker. 

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    H. (zondag, 18 juni 2023 17:28)

    Ziet er goed uit! Aangebroken blikje ansjovis kan je ook nog invriezen en een volgende keer ontdooid gebruiken.