Tarte Tatin

Het dessert vergt iets meer tijd. Omdat de tarte tatin het lekkerst is als hij lauwwarm is, is mijn suggestie om hem te gaan bakken als je het voorgerecht (zie vorige blog) of (bij grote honger) hethoofdgerecht gaat opdienen. Dan zit er voldoende tijd tussen de gangen en heb je een kraakverse tarte tatin. Je kunt de appeltjes met de caramel klaarzetten en vlak voordat het in de oven gaat pashet deeg eroverheen vouwen.

Wat heb je nodig?
Deeg: 1 pak kant en klaar pâte brisée (rond) verkrijgbaar in België 😇; in Nederland heet het kruimeldeeg, maar let op dat je een ronde en geen langwerpige vorm koopt! Tenzij je eenlangwerpige bakvorm hebt…
En dan 
6 gewone of 5 grote friszure appels (elstar of jonagold) die niet tot moes koken.Dus geen goudreinetten, 150 gr suiker, snuf zout, 40 ml water, 50 gr boter + beetje om in te vetten en om de appels al een beetje te smoren.


Wat moet je doen?

Vet de bakvorm in.

Schil en snijd de appels in vieren (of achten afhankelijk van formaat appel). Moeten geen schijfjes worden. Laat ze al een beetje garen in hapjespan op heel laag vuur in beetje boter. Zo voorkom je dat ze bruin worden.


Maak de caramel in een andere pan.

Doe daarvoor de suiker, het snuf zout en het water in een pan met superdikke bodem. Verwarm al roerend op laag vuur. De suiker moet oplossen in het water. Langzaam maar zeker gaat het koken. Duurt wel even. Zet desnoods het vuur een beetje hoger. Als het kookt, dan niet meer roeren en laten bruinen. Soms even de pan ronddraaien om egaal te laten bruinen. Op de foto is het nog net te licht. Maar het gaat dan snel. Let op: het vuur uitdraaien als de massa bijna de goede kleur heeft. Het bruint namelijk nog even door. Dan de boter er in een keer bij en laten smelten. 


Als de boter is gesmolten, wordt het caramel 😅. De caramel bij de appeltjes gieten en het geheel een minuut of 15 op redelijk hoog vuur laten garen. Eerst even met deksel op de pan. Omdat de appeltjes vocht loslaten, loop je niet veel risico dat de boel aanbrandt.


Doe dan de appeltjes met de caramel (niet schrikken…is wel wat vochtig) in de ingevette (lage) bakvorm en vouw het deeg eroverheen. Druk goed aan, zorg dat er weinig ruimte is tussen de appeltjes. Maak een klein sneetje in het midden van het deeg.


Zet in een voorverwarmde oven (boven- onderwarmte) op 175 gr en bak een minuut of dertig.


Laat even afkoelen en draai de taart om op een bord.


Serveer (liefst) lauwwarm met bolletje vanilleroom ijs! 

Reactie schrijven

Commentaren: 0