Laatst verzuchtte ‘de zus’ dat ze graag vaker ‘zonder vlees’ zou willen eten, maar dat ze nog weinig geschikte recepten kende, waarbij het vlees door (haar) manlief niet gemist zou worden. Nu is het zo dat ik daar ook al een tijdje naar op zoek ben en inmiddels een paar van dat soort recepten gevonden heb en natuurlijk wat naar mijn hand gezet. Speciaal voor ‘de zus’ deze keer een recept voor ‘wraps waarbij echt niemand het vlees mist’. Je hebt behoorlijk wat ingrediënten...

Foto’s · 21-01-2024
Zo mooi en vredig kan het zijn. Dankzij de vorst en heel veel sneeuw. Je voelt je even alleen op de wereld. Een moment om te koesteren; je weet dat de rest van de wereld ook nu niet ver weg is.

Als trouwe Volkskrantlezer, struin ik graag door de recepten van de Volkskeuken. Er zijn meerdere volkskoks met ieder hun eigen stijl en dito recepten. Zo las ik deze zomer een recept voor een hartige cake. En aangezien ik cake nog nooit had geassocieerd met ‘hartig’ was mijn interesse meteen gewekt. Klonk leuk en zeker het proberen waard, maar ik zou de chef van ‘tips en trucs met potten en pannen’ niet zijn als ik het recept niet een beetje naar mijn hand zou hebben gezet. Deze cake...

Columns divers · 07-08-2023
We weten allemaal dat een weersvoorspelling onzekerder wordt naar mate het verder in de toekomst ligt. Logisch, immers hoe verder in de tijd, des te meer invloeden de voorspelling in de war kunnen schoppen. Maar dat een weersvoorspelling ook onzekerder wordt naarmate je verder weg komt van De Bilt is wellicht voor velen een eyeopener. Hier in de Euregio hebben we daar inmiddels de nodige ervaring mee en – voor zover we ons al blind zouden willen staren op een weersverwachting – bouwen we...

Het dessert vergt iets meer tijd. Omdat de tarte tatin het lekkerst is als hij lauwwarm is, is mijn suggestie om hem te gaan bakken als je het voorgerecht (zie vorige blog) of (bij grote honger) hethoofdgerecht gaat opdienen. Dan zit er voldoende tijd tussen de gangen en heb je een kraakverse tarte tatin. Je kunt de appeltjes met de caramel klaarzetten en vlak voordat het in de oven gaat pashet deeg eroverheen vouwen. Wat heb je nodig? Deeg: 1 pak kant en klaar pâte brisée (rond) verkrijgbaar...

Tsja, opgevoed met het adagium ‘er wordt niets weggegooid’, verzin je dan maar een voorgerecht waarvoor je net voldoende makreel in huis hebt. Ik kwam al snel op makreelmousse uit, maar wat dan als hoofdgerecht? Zo’n mousse is immers al snel te machtig. Manlief stelde voor om dan het hoofdgerecht maar te skippen en meteen door te schakelen naar een dessert. En zo zaten we op een druilerige donderdag in augustus te genieten van een heerlijk tweegangen diner, makreelmousse dus en een...

Het diepe zuiden van Limburg kent zo zijn tradities, eigenlijk altijd met katholieke roots. Een heel bijzondere onder die tradities is de jaarlijkse Bronk. Een (meestal) driedaags feest met daarin een centrale plaats voor de Sacramentsprocessie. Op opeenvolgende zondagen in juni (een x-aantal weken na Pinksteren) is het uitkijken geblazen, uitkijken voor of uitkijken naar…dit al naar gelang de persoonlijke voorkeur. Tijdens die processie worden de plaatselijke patroonheiligen rondgedragen en...

Columns divers · 18-06-2023
Vrienden van ons hebben enkele jaren geleden een opknaphuis gekocht in Meddo, een gehucht onder de rook van Winterswijk (Achterhoek, Gelderland). Inmiddels is het huis, ondanks enkele ‘ik vertrek-waardige’ tegenslagen, meer dan voldoende toon- en bewoonbaar. De uitnodiging om een keer te komen eten, hebben we aangegrepen om er een tweedaagse verkenningstocht van Winterswijk en omgeving van te maken. Je bent er dan immers toch. En het moet gezegd, een verkenning was het. We zijn aangenaam...

Dus tropenrooster en makkelijk, koel en fris eten. En omdat ik ondanks het warme weer, toch zin had om wat te prullen in de keuken, vandaag een tweegangen ‘diner’. Vooraf een koud soepje en als ‘hoofd’ een mediterrane hartige taart die het beste lauw gegeten kan worden. Te beginnen met het soepje.. Halve krop sla (zonder de harde stukken), 200 gr erwtjes (of hele krop en 100 gr erwtjes), klein uitje of 2 sjalotjes, 1 teentje knoflook, half bekertje crème fraîche, half...

Franse supermarkten zijn een waar walhalla voor ‘lekkeretenfans’ en dat zijn we. Gisteren struinden we door zo’n gigant en zagen bij de verse visafdeling ‘tacaud’ liggen. Nu zijn we al aardig thuis in de franse namen voor voedsel in het algemeen en vis in het bijzonder, maar tacaud zei ons niets. Google translate (lang leve 4g en de Europese afspraken daarover) gaf ons wel de nederlandse vertaling, maar maakte ons niet zo heel veel wijzer…steenbolk. Manlief had er nog wel eens van...

Meer weergeven