Wat als je een beetje gerookte makreel over hebt?

Tsja, opgevoed met het adagium ‘er wordt niets weggegooid’, verzin je dan maar een voorgerecht waarvoor je net voldoende makreel in huis hebt. Ik kwam al snel op makreelmousse uit, maar wat dan als hoofdgerecht? Zo’n mousse is immers al snel te machtig. Manlief stelde voor om dan het hoofdgerecht maar te skippen en meteen door te schakelen naar een dessert. En zo zaten we op een druilerige donderdag in augustus te genieten van een heerlijk tweegangen diner, makreelmousse dus en een typisch frans dessert. Zie de volgende blog!

Voor de makreelmousse met rucola (4p) heb je nodig: 200 gr gerookte makreelfilet, 4 handjes rucola, halve stengel bleekselderij in piepkleine blokjes, 125 gr crème fraiche, 1 el mayonaise,1 tl sambal (oid), handje platte peterselie, tl gerookt paprikapoeder, fleur de sel (of ander grof zeezout), peper en een scheutje citroen/limoensap


Snij de bleekselderij in piepkleine blokjes.

Meng de makreel met de crème fraîche, mayonaise, peterselie, citroensap en de sambal in hoge kom en pureer met staafmixer.


Maak de borden mooi op met een kookring. Onderin de rucola, daar bovenop de makreelmousse. Haal uit de ring. Maak af met de blokjes bleekselderij en strooi ruim over het bord het paprikapoeder, nog een beetje peper en wat fleur de sel. 


Serveer met bv een volkoren cracker!


Op naar het dessert…


Reactie schrijven

Commentaren: 0