· 

Nantes langs groene lijnen

Een hele week vakantie in Nantes, het is waarschijnlijk niet je eerste gedachte. Hooguit een dagje op doorreis, c’est tout. En dat is jammer, want Nantes biedt genoeg vertier voor iedereen die van cultuur, kunst, lekker eten en wandelen houdt. Genoeg om er zelfs – net als wij - wel een week door te brengen. Laat de auto staan, trek je wandelschoenen aan en laat je verrassen. In de stad ligt namelijk een wandelroute van maar liefst 20 kilometer. Je volgt eenvoudig de groene lijn op straten en trottoirs. Hoewel eenvoudig, het blijft Frankrijk, dus soms is de lijn verdwenen of zijn er in een keer twee lijnen die verdwijnen in tegenovergestelde richting. Of te wel….het is ook nu verstandig eerst langs het Office de Tourisme te gaan en een gratis plattegrondje te scoren. 

 

Maar die groene lijnen brengen je bij al het moois dat de stad te bieden heeft. Niet alleen naar het bekende moois met het kasteel van de hertogen van Bretagne en ‘les machines de l’île’ met de mega olifant. Ook mindere bekende pareltjes zoals ‘le jardin extraordinaire’  (in een voormalige groeve) en de botanische tuin trekken aan je voorbij. En niet te vergeten: Trentemoult (een vissersdorp aan de andere kant van de Loire) te bereiken met een pontje. We hebben in een week de hele route gewandeld (en meer) en ons geen moment verveeld. Mede dankzij de vele kunstwerken langs de route en natuurlijk de pauzeplekjes (café’s etc.).

 

Tot slot nog twee nb’tjes:

Nantes heeft i.t.t. enkele Nederlandse steden geen moeite om zich rekenschap te geven van haar aandeel in de slavernij. Er is een indrukwekkend monument langs de oevers van de Loire én ook in het museum in het kasteel wordt veel aandacht besteed aan de minder mooie kant van de geschiedenis van Nantes. Dat zouden meer steden mogen doen!

 

Het Office de Tourisme ligt (in ieder geval in maart 2023) naast het kasteel. Makkelijk te vinden!

 

En een tip: luister eens naar het ontroerende nummer ‘Nantes’ van Barbara, misschien wel mijn meest favoriete franse zangeres 😇, waarin ze beschrijft hoe een laatste bericht van haar vader haar naar Nantes laat snellen. 

https://youtu.be/dXqYRHOCA2Y 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Jan (dinsdag, 04 april 2023 17:05)

    Mooie kunst