· 

Langs de Belgische kust

Een recensie over de Belgische kust? Een goed idee! Immers ons beeld van de kustlijn van België is in de regel niet onverdeeld positief. Promenades met hoge flats, die te vaak onbewoond zijn omdat ze alleen maar voor de verhuur bestemd zijn. Nee, geef ons maar de Nederlandse stranden. Maar ook hier blijkt de werkelijkheid natuurlijk minder zwart wit….zelfs hoge flats kunnen mooi zijn als je ze vanuit het juiste perspectief aanschouwt. Verrommeling van een mooi art deco pand tot frietkot heeft ook zo z’n charme. En er zijn echt ook kustplaatsen die meer bieden dan alleen verrommeling en lelijkheid. De Haan is zo’n plaats, maar – wellicht iets minder bekend – ook De Panne is de moeite waard. Heerlijke duingebieden, een mooie woonwijk uit eind negentiende/begin twintigste eeuw én…niet onbelangrijk…Duinkerken bijna op loopafstand. De oorlogsherinneringen aan dat stukje Frankrijk en België blijven vaak beperkt tot de gruwelen van WOI, maar ook WOII heeft hier zijn sporen nagelaten. Langs de hele kustlijn wordt de evacuatie van voornamelijk Britse soldaten in mei/juni 1940 herdacht. In het centrum van Duinkerken waan je je in Nijmegen. Platgebombardeerd en in dezelfde periode waarschijnlijk weer opgebouwd. Een paar monumenten die gespaard zijn gebleven, helpen om je een beeld te vormen van hoe het geweest moet zijn.

 

Al met al kan ik een paar dagen uitwaaien in De Panne van harte aanbevelen. Manlief en ik gaan dan het liefst in de winter als er verder geen toerist te bekennen is. Weliswaar zijn niet alle strandtentjes geopend, maar er is ook dan voldoende gelegenheid om ergens met een lekker glas bier op te warmen. 

 

P.S. het stadhuis op de foto is het stadhuis van Duinkerken. Veelvuldig in beeld gebracht in de geweldige serie Baron Noir. Het Franse antwoord op House of Cards en vele malen realistischer. Voor wie die serie nog niet gezien heeft…ga ‘m kijken!

Reactie schrijven

Commentaren: 3
  • #1

    Jan (maandag, 05 december 2022 00:02)

    Wat een mooie strandfoto

  • #2

    Heleen (maandag, 05 december 2022 09:06)

    Hee Marijke, je verhaal over de Belgische kust komt precies op het goede moment omdat we deze week die richting op gaan. Dankjewel. We zijn al in de juiste stemming. Groet, ook van Ad

  • #3

    Rob van kerkoerle (maandag, 05 december 2022 10:26)

    Wij hebben een optrekje aan de Belgische kust en zijn er in alle seizoenen. Altijd leuk. Oostende is onze favoriet.