· 

Mozesput

Twee weken geleden zetten we koers naar Bourgogne. Super vroeg vertrokken, waardoor we niet alleen de files in Luik voor bleven maar ook tijd hadden voor het bekijken van de Mozesput bij het klooster van Champmol (nabij Dijon). Sinds ik in het boek ‘De Bourgondiërs’ van de Vlaming Bart van Loo gelezen heb over de Haarlemse kunstenaar Claus Sluter en diens Mozesput, staat die put op mijn verlanglijstje. In opdracht van de Bourgondische hertog Filips de Stoute; let op…niet stout, wel dapper, beeldhouwde Sluter eind veertiende eeuw die Mozesput, als onderdeel van een calvarie.

 

Alleen de put is bewaard gebleven en die is volgens Bart absoluut de moeite van het omrijden waard. On va voir!  De locatie vinden, was - zeg maar - een uitdaging. De put blijkt namelijk behoorlijk verstopt op een terrein van een psychiatrisch ziekenhuis. Bij elk paviljoen dacht ik dat we verkeerd zaten, maar vele paviljoenen later, leidden evenveel kleine bordjes ons uiteindelijk naar de vindplaats. En dan was ik nog gewaarschuwd door zoonlief die afgelopen zomer al de moeite had genomen om speciaal naar Champmol te rijden en tegen hetzelfde probleem was aangereden. 

 

De put is inderdaad bijzonder. De engeltjes vertederend. Maar om er voor om te rijden? Ik twijfel…

 

P.S voor de geïnteresseerden in hoe de Bourgondische hertogen aan de wieg hebben gestaan van onze Lage Landen maar geen zin hebben in het lezen van een dikke pil….Bart van Loo heeft ook een podcast in sappig Vlaams gemaakt. Te beluisteren via de podcasts van Klara. Het luisteren meer dan waard 😉.

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    JCV (woensdag, 16 november 2022 10:38)

    Misschien niet helemaal voor omrijden, maar als je toch in Dijon bent (met toch ook een aantal andere bezienswaardigheden, ik noem een Musée des Beaux-Arts en het Paleis van de hertogen van Bourgondië) dan een absolute must! Voor de kunstliefhebber dan toch. En voor de speurneus. Inderdaad niet te vinden :D