· 

Herkennen jullie deze heilige?

Op vakantie bezoeken we vele kerken. Romaanse, (neo)gotische, eclectische en hele moderne. Het is er lekker koel in de zomer, je kunt er schuilen (o.a. tegen de regen) en tot slot kun je kijken wie er allemaal op een sokkel staan of aan de muur hangen. Zo kom ik in Frankrijk om de haverklap een – in mijn ogen heel eng - beeld tegen van iemand, die ik niet herkende. En altijd nagenoeg hetzelfde beeld. Hadden ze die in serie besteld? Geen idee en wie het was, bleef ook een raadsel. Een naambordje ontbrak of was niet leesbaar. Wellicht heb je hem ook al eens gezien? 

 

Na hem een keer of tien ‘tegengekomen te zijn’ ben ik hem gaan fotograferen en vond ik van mezelf dat ik toch echt moest uitvogelen wie deze man was. En ook dat is te vinden!  Het blijkt Jean Baptiste Marie Vianney te zijn (naam maar meteen vergeten), beter bekend als Curé d’Ars. Bij leven (1786-1859) was hij namelijk een jaar of veertig pastoor van Ars-sur-Formans (departement Ain). Na de benodigde bewezen wonderen werd hij heilig verklaard in 1925 en in 1929 uitgeroepen tot beschermheilige van alle parochies. Dat verklaart zijn aanwezigheid in zoveel Franse kerken.

 

En omdat hij – naar het schijnt – weinig behoefte had om geportretteerd te worden, zal er maar één afbeelding van hem zijn geweest. En die is dan gewoon steeds gekopieerd. Geen kwestie van kwantumkorting, maar van bescheidenheid van de geportretteerde. 

 

Dus…mocht je deze heilige nog eens aantreffen in een Franse parochiekerk….dan weet je nu wie het is!

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Ad (dinsdag, 08 november 2022 09:12)

    Blijf vooral zoeken.
    Wij bezoeken ook geregeld een kerk op zoek naar Jacobus , die vindt je in meerdere gedaanten.