Gezond snoepen met zwarte bonen

Als ik net terug ben van vakantie heb ik een grote behoefte om - toch in elk geval voor een tijdje - weer gezonder te eten. Wellicht is het herkenbaar? De weegschaal is en blijft mijn goede vriend/vijand. Dit afhankelijk van het gewicht dat hij maandelijks aangeeft. Nu is hij de vijand.

Maar goed, we kregen bezoek en die kun je toch niet alleen een kop thee of koffie voorzetten. Daarbij was ik vergeten iets lekkers in huis te halen, of tenminste de traditionele ingrediënten voor iets lekkers.  Dus moest Tom Poes weer een list verzinnen.

Een goede vriendin (nota bene dezelfde die op bezoek kwam) had voor mij jaren geleden eens een zwarte bonen brownie meegebracht. Beetje vreemd maar superlekker! Nu staat er altijd wel een blik zwarte bonen in de kast, dus ben ik eens op internet gaan googlen wat je zoal nog meer nodig hebt…

Het zijn geen brownies geworden, maar muffins en de ingrediënten heb ik aangepast aan datgene wat in huis was….maar ik moet zeggen. Hoewel onooglijk, mag het resultaat er zeker zijn en voldoet aan de in de eerste zin beschreven behoefte. 

Nodig: 
Een blik (400 gr) zwarte bonen, gewassen en uitgelekt
60 gr stevia suiker
1,5 schepje bakpoeder
3 el zonnebloemolie
3 el crème fraîche, room, kokosmelk (al naar gelang er in huis is) 
50 gr pure chocolade in hele kleine stukjes gehakt
1 tl vanille essence
2,5 el lijnzaad en 6 el water
Snuf zout

Wat te doen:
Spoel de bonen en laat uitlekken.
Doe de lijnzaad met het water in een keukenmachine en laat een minuut of vijf weken
Voeg alle overige ingrediënten toe en mix op hoge stand tot alles goed fijn en gemengd is. Duurt wel even. 

Doe de massa over in muffinvormpjes. Het is genoeg voor ongeveer 10 muffins.

De (hete lucht) oven voorverwarmen op 180 graden en de muffins ongeveer 20-25 minuten bakken. Bovenkant wordt droog, de binnenkant zal nog wel beetje vochtig zijn. Maar dat vind ik in ieder geval wel lekker.

Let op: de muffins zijn bijna niet uit het vormpje te halen, dus mijn advies is om ze te serveren in het vormpje (met een vorkje).

Eventueel voor de liefhebber op de bovenkant nog wat jam! Dan wordt ie (fris)zoeter en nog wat smeuïger.

Reactie schrijven

Commentaren: 0