I’m dreaming of a….

een nostalgische kerst…

 

Afgelopen dinsdag vierden we kerst met de dochters. Ik weet het…het was nog geen kerst, maar met volle agenda’s aan de ene kant (de dochters) en een ‘het maakt ons niet uit wanneer, als we elkaar maar weer even zien’ aan de andere kant, kwamen we dit jaar dus uit op 21 december. En zeg nu zelf… ook een mooie dag voor een lekker etentje. Het diner bestond uit nieuwe – nog niet eerder gepresenteerde -  gerechten, maar had zeker ook een nostalgische inslag . Het hoofdgerecht was van het nostalgische soort. We smulden en kletsten vrolijk door, toen bij de koffie een aap uit de mouw kwam. De dochters wilden het recept wel hebben en of ik het recept dan in een column wilde verwerken. ‘Dan was het zo makkelijk terug te vinden’. Meer aansporing heeft een mens niet nodig! 

 

Maar wat had ik dan gemaakt? 

 

ZOERVLEIS: Limburg trots op culinair gebied. Ik kan het niet (zonder hulp) schrijven en zeker niet correct uitspreken, maar ik kan het inmiddels wel maken! 

 

Dag 1 

Een kilo riblappen marineren in pure azijn met 6 flinke uien (grove stukken), zout en peper, drie laurierblaadjes en een stuk of drie kruidnageltjes, het vlees moet onder staan. Wegzetten in de koelkast.

Dag 2

Haal het vlees uit de marinade. Snij het in flinke stukken en braad het aan. Als het vlees beetje bruin is (komt niet zo nauw), voeg dan de uien uit de marinade toe. Fruit de uien nog wat mee. Voeg dan de marinade AANGELENGD met water (verhouding 1:3) toe. Voeg dan ook 5 flinke lepels appelstroop toe. Goed mengen. Je gebruikt niet alle marinade, maar zoveel vocht dat het vlees net onder staat. Laat garen tot het vlees lekker mals is. 

Dag 3

Een uurtje voordat je het wilt eten. Verwarm het vlees (laat zonodig wat vocht verdampen; uiteindelijk moet je een stevige gebonden saus gaan krijgen) en voeg 5 plakken (gewone) ontbijtkoek toe. Laat de ontbijtkoek integreren in de saus. De saus wordt dan mooi gebonden. Wel goed roeren…door de ontbijtkoek heeft de saus de neiging aan te branden en de ontbijtkoek moet sowieso gelijkmatig in de saus komen. 

 

Ondertussen lekkere aardappeltjes uit de oven of eventueel frites. Rode kool met een appeltje is er super bij! 

 

Ps voor degene die even (of nooit) vlees wil….je kunt het vlees prima vervangen door jonge jackfruit. Jackfruit hoef je niet te marineren. Dan kun je het gerecht in één dag maken!

Ps ook in Brabant zeggen we peperkoek tegen ontbijtkoek. 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 4
  • #1

    Ellen (vrijdag, 24 december 2021 14:09)

    Heb al regelmatig zoervleis gegeten, maar nog nooit zelf gemaakt. Met dit recept moet het me( lees Roel )lukken. Roel kookt op 'n enkel recept na altijd zelf en liefst alleen. Rode kool maak ik dan weer volgens het recept van ons moeder

  • #2

    Jan (vrijdag, 24 december 2021 14:31)

    Gaan we doen en geniet van de rest van de feestdagen.
    Tip:
    Zet de weegschaal buiten.

  • #3

    Druif (maandag, 27 december 2021 13:06)

    Hmmmm lekker!

  • #4

    de dochter (dinsdag, 28 december 2021 04:11)

    Yes! Dit gaat me lukken :)