· 

De Commune ‘leeft’ nog steeds: tentoonstelling in Luik


Paris 1871, Liège 1886

 

Het is dit jaar 150 jaar geleden dat in Parijs (18 maart 1871) een heuse volksopstand/staatsgreep plaatsvond, die bekend is geworden onder de naam ‘La Commune’. De situatie in Parijs was desastreus in die dagen, na o.a. het verliezen van de oorlog tegen de Pruisen. Hongersnood, geen uitzicht op betere tijden. Meer heb je niet nodig om een opstand te beginnen. De regering vluchtte hals over kop naar Versailles om - helaas voor de ‘communards’ - na 65 dagen toch weer terug te komen. De communards boden dapper weerstand (wellicht hadden ze de avonturen van Asterix en Obelix gelezen) maar na een uiterst bloedige week moesten ze zich op 28 mei 1871 overgeven. En dat betekende het einde van een echte volksopstand, op socialistische/communistische leest geschoeid, waarin tegelijkertijd voor de gelijkheid van vrouwen werd gevochten (o.a. door vele dappere vrouwen die ook daadwerkelijk op de barricades stonden). Na het einde van de Commune duurde het nog tot 1944! alvorens in Frankrijk het vrouwenkiesrecht werd ingevoerd. 

 

De Commune bleef tot de verbeelding spreken, dankzij de idealen, het strijdlied ‘Le temps des cerises’, dat een Franse -  veel gecoverde - evergreen is geworden, maar ook dankzij de vele foto’s die tijdens de opstand zijn gemaakt. De herdenking van de 15e verjaardag was bv in Luik voor de arbeiders aanleiding om ook in opstand te komen. En beide gebeurtenissen zijn nu 150 resp. 135 jaar later reden voor een kleine, maar absoluut interessante tentoonstelling in het Grand Curtius in Luik, waar o.a. die foto’s te zien zijn. Het museum is gevestigd in een fraai rood gebouw (Maaslandse renaissance), eind 16e, begin 17e eeuw gebouwd voor Jean de Corte (die zijn naam verfraaide tot Curtius). De tentoonstelling is gratis en duurt tot 25 juli 2021. Wel reserveren! 

 

Gisteren hebben we de tentoonstelling bezocht. Van de alleraardigste meneer bij de ‘onthaal’ kregen we de toegangskaartjes en twee muntjes. Vanwege masker en mondkapje verstond ik helaas niet wat we met de muntjes konden doen. De kluisjes waren – wegens corona – onbruikbaar gemaakt, dus daar konden ze niet voor bedoeld zijn. Bij het bestellen van koffie kwam de aap uit de mouw…twee gratis koffie met koek! 

 

Ps 1 voor de ouderen onder ons….’The Communards’ bekend van hun grote hit  ‘Don’t leave me this way’ hebben zich voor wat betreft hun naam ook door de Commune laten inspireren.

 

Ps 2 mocht je niet (voor 25 juli) in Luik komen. Er staat een leuk informatief filmpje op YouTube over de Commune.

 

https://youtu.be/lzaKeu1ksjY

 

Ps 3 wie meer van Luik wil ‘zien’: zie mijn blog over de twee kanten van Luik


https://engrosendetail.jimdofree.com/2021/05/13/de-twee-kanten-van-luik/

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Rob van kerkoerle (maandag, 05 december 2022 10:30)

    De tentoonstelling was in Covid tijd . Tot 22 augustus 2021