· 

Op pad met een afvalgrijpstok

We ergeren ons al jaren groen en geel aan het afval dat zwerft in berm en greppel. Maar ergeren is een negatieve emotie en de truc des levens is natuurlijk zo min mogelijk negatieve emoties te genereren. Dus hoe zet je deze ergernis om in iets positiefs. Dat blijkt verdraaid makkelijk. Bij ons in de gemeente is namelijk een Clean-Up club actief. In het begin waren ze nog erg gefocust op het  schoonmaken van de oevers van de Maas middels groepsactiviteiten. Maar sinds kort kan het ook in de gemeente ‘overall’ en individueel. Gewoon vanuit huis. In tijden van Corona een gouden greep. Kortom....manlief en ik melden ons aan en kregen in no-time zakken, reflecterende hesjes en afvalgrijpstokken. Die laatste worden door ons picolateurs genoemd, maar of dat goed is.....

Met het materiaal in huis was het zaak eerst te verkennen waar veel zwerfafval te vinden was én - niet onbelangrijk - een beetje goede klimatologische omstandigheden af te wachten. Zo zagen we-ongeduldig als we zijn - eerst dagen van stortregen en later van sneeuw aan ons voorbij trekken. Maar vandaag stonden alle seinen op groen. Goedgemutst gingen we van start en verbaasden ons allengs meer over de enorme hoeveelheid troep die in de berm belandt. Je weet het en toch verrast het je.

Wat ons ook aangenaam verraste, waren alle duimpjes omhoog en spontane reacties van automobilisten en voetgangers die ons bezig zagen. En als je daarbij optelt de oogst van twee volle zakken….dan draai je dus een negatieve emotie super makkelijk om in een positieve ervaring! Zelfs als na een half uur de eerste picolateur het - wegens te enthousiast gebruikt - begeeft 
😀

 

Reactie schrijven

Commentaren: 7
  • #1

    Ellen (zaterdag, 13 februari 2021 16:30)

    Ook jullie zijn goed bezig. Zelf doe ik dit al jaren en ook in ons dorp is sinds kort zo'n clubje via de gemeente. Ik heb me niet aangemeld, maar ga gewoon door met deze activiteit. Sinds de avondklok is er beduidend minder afval. Kan ook door de kou komen. Maar eea zou niet nodig moeten zijn.

  • #2

    Ellen (zaterdag, 13 februari 2021 17:11)

    Dat vergat ik nog: succes met je boek

  • #3

    Ad (zondag, 14 februari 2021 09:34)

    Goed bezig, wij verheugen ons er op om straks als het weer mag , dor een nog mooier zuid Limburg te wandelen.

  • #4

    De Zus (zondag, 14 februari 2021 12:31)

    Had graag een actie foto gezien met hesjes aan�.

  • #5

    Petty (zondag, 14 februari 2021 19:13)

    Leuk Marijke, vereniging van het aangename en het on aangename. Het kost geen moeite, je loopt er toch, en je oogst bijval. Kortom, heerlijk positief nieuws.

  • #6

    De forensische tak (maandag, 15 februari 2021 10:42)

    Wie heeft die picolateur gemold en is er misschien mee geslagen

  • #7

    Willemien (maandag, 15 februari 2021 13:10)

    Beste Marijke, zou zeker het woord picolateur maar blijven gebruiken. Het pikt veel beter de déchets op dan met un bâton de ramassage! Trouwens het werkwoord picoler zal jullie zeer zeker bekend zijn en dat is na afloop wellicht een leuk vervolg van jullie super zinvolle activiteiten!
    Pas wel op in Frankrijk zelf, grote kans dat ze je daar een apparaat om tatouages te verwijderen willen verkopen. (Heb dit ook maar via internet weten te achterhalen!!!).