· 

Moord in Zuid Limburg

Niet alleen voor mooie natuur, ook voor spannende thrillers ben je in Zuid Limburg aan het goed adres. Vandaag ontdekten we - onderweg van Mechelen naar Vijlen - zowaar een heus ‘moordkruis’. 

Ik hoor jullie denken…een moordkruis? Wat is er gebeurd? Vertel, Marijke!

Welnu…wat er precies heeft plaatsgevonden in 1653 is helaas niet helemaal duidelijk, maar zeker is dat ene Maecke toen jammerlijk is omgekomen. Zo lezen we op het kruis: 
“IHS Ano 1653 Den 8.8. B ist Maecke Koeckarts jaemerlick omkome. Goodt trost de sele Amen”.

Aangezien de tekst in wel heel Oud-Nederlands is ingebeiteld, mogen we aannemen dat het kruis vrij kort na de gruwelijke daad is geplaatst. En dat allemaal om de arme Maecke Koeckarts te gedenken. Tot op de dag van vandaag. Ze is zo ongeveer op de plaats van het kruis vermoord, ook dat schijnt wel zeker te zijn. Blijven over de vragen: door wie en waarom. Of te wel de locus delicti is bekend, dader, motief en modus operandi blijven voer voor speculatie. Flikken Maastricht waar waren jullie?

Was het een herder, die – te lang verstoken van lichamelijke bevrediging -  Maecke heeft opgewacht, verkracht en vermoord? En dat net toen ze terug kwam uit het bos waar ze hout had gesprokkeld. Zeg het maar. Of was het een afgewezen minnaar, die iets heeft gedacht van ik niet, dan niemand niet…..(dubbele ontkenningen waren in die tijd ook al moeilijk) en haar overviel toen ze haar vaders schapen aan het hoeden was? Je weet het niet.

De mooiste (maar niet persé meest waarschijnlijke variant) is het verhaal dat 2 broers tegelijkertijd tot over hun oren verliefd werden op Maecke. Ze was een wat besluiteloos type en ze wikte en woog, wie nu toch te kiezen. Ze kon maar niet tot een besluit komen. De een had dit, de ander weer dat…. Ten einde raad vertelde ze de broers, dat degene die haar het eerst een gouden trouwring om de vinger zou schuiven, haar mocht trouwen. Waarschijnlijk met de gedachte dat ze er zo mooi vanaf zou komen, aangezien een gouden ring een godsvermogen kostte indertijd. Maar ze vergistte zich pijnlijk….een van de broers kocht supersnel een gouden ring bij de plaatselijke goudsmid/juwelier en vroeg haar prompt ten huwelijk. Zij stemde – haar belofte gestand doende – met een laatste restje twijfel toe. De andere broer kwam net te laat aanzetten met zijn gouden ring en toen hij hoorde dat ze zich al aan de ander had weggegeven, werd hij zo boos dat hij Maecke vermoordde. Tsja….

Moraal van dit verhaal…..ga als meisje niet alleen door het bos of over het veld (ook Roodkapje weet er alles van) en al helemaal niet als je net je minnaar hebt afgewezen. Dat is alleen vertrouwd als je Olympisch kampioen 10.000 meter bent, tot de tanden bewapend of recentelijk een verdedigingscursus hebt gevolgd. En last but not least: als twee broers vechten om jouw hand, zet ze dan veiligheidshalve allebei maar aan de kant…. 

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Jan (donderdag, 30 april 2020 19:14)

    Lees ik misschien toch iets van een autobiografisch verlangen