Noord, noordelijk, Tromsø!

Tromsø wordt al sinds de negentiende eeuw ‘het Parijs van het Noorden’ genoemd. Waarschijnlijk verzonnen door iemand die nog nooit in Parijs is geweest, want enige gelijkenis heb ik niet kunnen ontdekken. Het is een gezellig stadje met veel studenten. Noordelijkste universiteit , dat dan weer wel. En er is nog meer ‘noordelijkst’ in Tromsø: de kathedraal en een brouwerij. God en genoegen broederlijk naast elkaar. En misschien ook wel de noordelijkste kapper, wie weet.

De beroemde Poolreiziger Amundsen heeft trouwens een groot deel van zijn leven in Tromsø gewoond. Ik wist het niet, maar liep in het historisch stadshart tegen zijn beeld aan. Ze zijn hartstikke trots op hem. Hoewel, trots….zelden zo’n lelijk beeld gezien. Misschien heeft het vooruitzicht van dat beeld Amundsen doen besluiten niet meer terug te keren van zijn (laatste) missie. Je zou voor minder vertrekken! 

Tot slot…..Tromsø lijkt dan wel niet op Parijs, maar met die kathedraal aan de waterkant, doet het me toch een klein beetje aan een andere beroemde stad denken….. 

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    JCV (maandag, 02 september 2019 18:31)

    Reykjavik?