· 

Over wijn gesproken...

Heb je liever rode of witte wijn? Dit is een vraag die elke wijnliefhebber met geen mogelijkheid zo kan beantwoorden. ‘Tsja, wat eten we?’ Is daarom meestal mijn eerste wedervraag. Want om een begin van een antwoord te kunnen geven is in ieder geval belangrijk of en zo ja, wat erbij de wijn gegeten gaat worden. Niet schrikken, ik ga deze keer geen uitgebreide wijn-spijs adviezen geven (da’s voor een volgende keer). Voor nu is voldoende te weten dàt er wijn-spijscombinaties zijn. Combinaties die elkaar versterken en het plezier in de wijn en het eten verhogen. Omgekeerd zijn er ook desastreuze combinaties die alle plezier naar de gallemiezen helpen. Ook daarover in een andere column meer.

Een tweede vraag die ik zou kunnen stellen: ‘welke witte’ of ‘welke rode’ heb je? Er is immers niet één witte of één rode wijn. Er zijn zoveel verschillende druiven met ieder hun eigen geur en smaak (nieuwsgierig…blijf mijn columns volgen!). En voor het karakter van de wijn is minstens zo belangrijk de plek waar de druiven zijn gegroeid. Op een helling of op een vlakte. In de klei, in het zand of tussen de stenen. Terroir, zoals de Frans zo mooi zeggen, is mega belangrijk. Veel of weinig regen, wind en zon natuurlijk ook. 

Vervolgens zou ik vragen van welk jaar de wijn is. Sommige wijnen moeten jong gedronken worden, andere moeten juist wat rijpen voor ze een optimale smaak ontwikkeld hebben. Maar het is handig de juiste wijn te laten liggen of meteen op te drinken. En niet omgekeerd!

En tot slot…wie is de wijnmaker? De keuzes die de wijnmaker heeft zijn namelijk zo divers, dat zelfs met dezelfde druiven afkomstig van (nagenoeg) hetzelfde perceel er totaal verschillende wijnen onder de kurk kunnen zitten.

Je raadt het misschien al……alleen met een antwoord op deze vier vragen, kan ik (waarschijnlijk) de eerste vraag beantwoorden.

Nieuwsgierig geworden? Ik zie je graag terug!



Reactie schrijven

Commentaren: 0